Door de jaren heen

Aksie met De Kargadoor

Van de eerste Pann-feesten tot illegale radiozenders op het dak: Wilbert de Greeve heeft het allemaal gezien. Eerst als bezoeker, die bij De Kargadoor zijn ‘bloedgroep’ ontmoette, daarna als vervangend directeur en nu als vrijwilliger. 

We gingen met Wilbert de geschiedenis van De Kargadoor en cultureel Utrecht in.

‘’Ik woonde in 1973 in een kraakpand aan de Lange Lauwersstraat, om de hoek, toen ik ook voor de eerste keer De Kargadoor bezocht. Toen was het nog een aksiecentrum waar ik veel gelijkgezinden, ik noem ze bloedgroepers, tegenkwam. Ook de organisatie van De Kargadoor was toen heel anders, stafleden hielden zich bezig met thema’s als huisvesting, milieu politiek en gezondheidszorg. In die tijd had ik nog niet veel betrokkenheid, behalve dat ik het een prima plek vond.’’

Terwijl we in het kantoor van De Kargadoor praten horen we het geroezemoes op de achtergrond van bezoekers. Wilbert schenkt nog een biertje in en gaat verder over zijn loopbaan die hem uiteindelijk van bezoeker naar vervangend directeur bracht. 

‘’Toen ik voor het eerst bij De Kargadoor kwam studeerde ik Journalistiek. Van het Utrechts Nieuwsblad belande ik via omwegen in de muziek. Ik heb destijds met Bunk Bessels, de organisator van de eerste Lowlands edities in Utrecht, Rock ’n Roll meetings in het oude Tivoli op het Lepelenburg georganiseerd, de ‘houten schouwburg’. Die is totaal afgebrand.’’ Hij lacht en vertelt hoe ze het oude Tivoli, voor het dichtging, hebben gekraakt.

‘’Wat een belachelijke grap was dat. We hadden drie meetings gepland bij Tivoli maar de derde meeting werd ons verboden omdat ze dicht zouden gaan en hun personeel al was afgevloeid. Dat vonden we geen argument omdat onze mensen alle functieplaatsen bedienden. Toen hebben we een voordeur ingebeukt en de oude Tivoli gekraakt.’’

Toen & Nu

We praten over het verschil tussen jongeren in die tijd en nu. ‘’Ik vond de mensen actiever, meer betrokken. Ze stonden ergens voor en gingen daar ook voor door het vuur. Dat was ook de kracht van De Kargadoor toen. Er gebeurde heel veel. De toestanden rond de aanleg van de A27 door het bos Amelisweerd heen. We hebben hier toen een illegale radiozender op het dak gehad!’’

In 2000 kwam Wilbert als vervangend directeur bij De Kargadoor. Nadat de directrice in 2002 terugkwam is hij in verschillende vormen tot vandaag aan het centrum verbonden gebleven. ‘’Het is een echte plek, ik heb nooit weg gewild.’’ Zo is hij elke week hier te vinden voor o.a. de Cliëntenbond en bardiensten. Als je een grote, zwarte hond bij de bar ziet liggen dan weet je dat Wilbert ook in het gebouw is. ‘’Broes gaat overal mee naartoe en ligt dan ook rustig de hele avond bij de bar. Mensen vinden het vaak wel gezellig.’’  

 ‘’Wat in mijn ogen uniek is aan De Kargadoor is dat het altijd een sociaal-maatschappelijke plek is geweest waar je met een of ander wild plan naar binnen kon lopen. Het was vaak wel mogelijk. Dat zou ik graag ook willen zien in de toekomst. “

De Toekomst

Van de stomende Pann-feesten in de werfkelder (‘’zeiknat van de condens kwam je naar buiten!’’) tot comedyavonden; Wilbert heeft het allemaal gezien. Waar ziet hij cultureel Utrecht en De Kargadoor graag naartoe gaan?

 ‘’Wat in mijn ogen uniek is aan De Kargadoor is dat het altijd een sociaal-maatschappelijke plek is geweest waar je met een of ander wild plan naar binnen kon lopen. Het was vaak wel mogelijk. Dat zou ik graag ook willen zien in de toekomst. 

Verder lijkt het nu niet meer het tijdperk van vrijwilligerswerk te zijn. Dat betreur ik zeer, ik verwacht ook wel dat het terugkomt. En dat er dan ook meer zeggenschap is voor vrijwilligers in culturele organisaties. Zo’n plek mag luisteren naar de mensen die op de vloer staan en niet alleen het beleid van boven naar beneden doorgeschoten krijgen. We deden het vroeger net anders en mijn oude geloof is dat dit nog steeds zo kan.’’

Laat je horen!

Woensdag 20 februari: 60's met Geert Buelens

Met schrijver Geert Buelens gaan we de jaren zestig in. Een tijd van de nozems en de provo's, The Beatles, de minirok én het groeien van De Kargadoor!

Buelens laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag zowel inspireert als controversieel is. Te lezen in zijn boek 'De Jaren Zestig', binnenkort in de werfkelder van De Kargadoor.
gratis

Vrijdag 8 februari - Opening Jubileum

Utrecht in Dialoog komt naar De Kargadoor! Op donderdag 7 maart gaan we in gesprek over gelijke rechten. Wat betekent mannelijkheid en vrouwelijkheid en is het opkomen voor gelijke rechten, of vrouwenrechten, nodig?

Met oog op International Women’s Day en The Women’s March in Amsterdam nodigen we iedereen uit om in hartje Utrecht te komen praten over wat vrouwenrechten betekenen, zowel voor mannen als vrouwen. Alle mannen en vrouwen uit Utrecht, wees welkom om je stem te laten horen!
gratis

Blijf op de hoogte.

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van onze jubileumprogrammering.